◾ Fiziksel Arızalı SSD / Harddisk Onarımı

Harddiskinizde herhangi bir arıza oluşması durumunda acele ve gelişigüzel bir takım işlemler yapmadan önce bir durum değerlendirmesi yapın. Kayıp verilerinize ait yakın tarihli bir yedeğiniz olup olmadığını belirleyin. Ancak yine dikkat, yedeklerinizi veri kaybı olan ortama yüklemeden önce başka bir bilgisayar üzerinde inceleyin. Kayıp verilerinizin önemini ve telafi durumunu belirleyin. Çünkü veri kurtarma işlemi çoğu durumda zor ve pahalı bir işlemdir.

Birinci ve en önemli kural, veri kaybının ya da sorunun oluştuğu bilgisayar üzerinde işlem yapmamaktır.

Veri tabanı kontrol, onarım ya da yedek test işlemleri başka bir bilgisayarda yapılmalıdır. Dosya silindi ya da disk bölümü formatlandıysa, olayın olduğu disk çalışan başka bir sisteme ikinci disk olarak takılmalı ve illa otomatik programlar ile taramalar yapılacaksa orada yapılmalıdır. Otomatik programlarla elde edilen dosyalar geri yüklenmeden önce muhakkak başka bir bilgisayar üzerinde test edilmelidir.

Eğer hasarlı ortamdaki veriler çok önemli ise şahsi müdahalelerden ve bilgisiz kişilerden uzak durmak çok önemlidir. Veri kurtarma işlemlerinde, konu ile ilgili uzmanlığı olmayan kişi ve firmalara müdahale yaptırılmamalıdır. Ülkemizde nedense herkes ve her bilgisayar firması, veri kurtarma işini yapmaya kalkışabilmektedir. Bu müdahaleler verileri hasar gören kişi ve kurumlar için yıkım veya daha yüksek veri kurtarma maliyetlerine sebep olmaktadır.

Hasarlı veya veri kaybı olan ortamı kesinlikle Scandisk, NDD ve benzeri programlar ile tarayıp tamir etmeye çalışmayın.

Otomatik veri kurtarma ve onarım programlarından uzak durun. Arka planda neler olup bittiğini bilmiyorsanız asıl felaketin nedeni yapacağınız kurtarma çalışmaları olacaktır. Veri tabanı dosyaları sürekli güncellenen ve büyüyen dosyalar oldukları için kurtarma sürecinde otomatik mantıklar (algoritmalar) genellikle işe yaramamaktadır. Bu tür programlar genellikle çok küçük boyutlu dosyalarda işe yarayabilir. Yapılan genel istatistiklere göre otomatik veri kurtarma programlarının veri tabanı dosyalarında sonuç elde etme ihtimali %5'ten fazla değildir. Otomatik veri kurtarma programları ile kurtarılamayan (kurtarıldığı zannedilip de çalışmayan ya da hiç iz bulunamayan) veri tabanı dosyalarının özel yöntemlerle kurtarılması firmamızın ana çalışma alanıdır.

Veri depolama ortamı herhangi bir şekilde hasar görür ve hiç bir işlem yapılmadan direk olarak bir uzman veri kurtarma servisine götürülürse çoğu durumda veri kurtarma başarı oranı %100 olacaktır. Ancak, yapılacak tüm bilinçsiz müdahaleler belki verileri kurtarmayı imkânsız hale getirecektir. Maalesef, veri kurtarma hizmeti almak üzere bize gelen kişi ve kurumların % 75'inden fazlası verilerini ilk sorun ve hasar nedeniyle değil hasar sonrası yapılmış bilgisiz ve bilinçsiz müdahaleler sonrasında gerçekten kaybetmekte veya artmış olan hasar nedeniyle daha yüksek veri kurtarma ücretleri ödemek zorunda kalmaktadırlar.

Veri kurtarma süreci nasıl işlemektedir?

Veri kaybı olan ortam ilk aşamada analiz edilir. Ortamın ve verilerin durumu tespit edilir. Analiz raporu, kurtarma süresi ve ücreti bir teklif şeklinde müşteriye sunulur. Teklifin onaylanması durumunda veri kurtarma işlemleri gerçekleştirilir ve kurtarılan veriler müşterinin istediği ortamda teslim edilir. Ücretin ödenmesi ve resmi evrak işlemleri ile süreç tamamlanır. Servisimizde gerçekleştirdiğimiz analiz ve kurtarma çalışmalarımızda gerek veri kaybı olan ortam gerekse mevcut veya kayıp veriler asla ek bir hasar görmez ve ek bir kayıp oluşmaz.

                 data compass veri kurtarma           harddisk onarimi

                                   Veri Kurtarma                                                                   Hardidsk Onarımı

Veri kurtarma ücretleri nedir ve nasıl belirlenmektedir?

Yurt dışındaki veri kurtarma firmalarından farklı olarak firmamız hasarlı veya veri kaybı olan veri depolarına ortamlarının ön incelemesi ve arıza tespiti için bir ücret talep etmemektedir. Hasarlı veya veri kaybı olan ortam servisimizde inceledikten sonra,

-       Veri kurtarma işleminin zorluk derecesi,

-       Veri kurtarma işleminin tahmini süresi,

-       Mevcut hasarı gidermek veya verileri kurtarmak için ek bir yazılım geliştirme gereksinimi,

-       Parça ya da malzeme gereksinimi,

-      Verilerin acil olarak istenmesi ve müşterinin öncelik talebi vb. değerlendirmeler sonrasında veri kurtarma ücreti belirlenmektedir.

                    harddisk onarimi                  veri kurtarma ve inceleme

                                   Disk Yüzeyi İnceleme                                                                    Veri Kurtarma ve İnceleme

Servisimizde belirlenen veri kurtarma ücreti verilerin içerik değeri ile ilgili DEGİLDİR. Bu nedenle analiz işleminde kurtarma işlemi için belirlenen ücret beklentilerinizin çok altında ya da üstünde olabilir. Minimum veri kurtarma ücretimiz 350 $'dır. Şu ana kadar yapılan veri kurtarma işlerindeki istatistiksel fiyat yoğunluğu 350$-700$ Aralığındadır. Ancak bu verdiğimiz fiyat bilgilerinin genel bilgi mahiyetinde olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Kesin fiyat ancak hasarlı veya veri kaybı olan ortamın detaylı olarak incelenmesi sonrasında ortaya çıkmaktadır. Veri kaybı veya hasarı ile karşılaştığınız her durumda bizimle görüşmenizi ve birikimlerimizden öneri mahiyetinde de olsa faydalanmanızı tavsiye ediyoruz.

Veri kurtarma işlemi ne kadar sürmektedir?

Veri kurtarma süresi hasarın durumuna ve verilerin çokluğuna göre değişebilmektedir. Dosya sistemi yapı hasarları genellikle kısa sürmektedir. Formatlanmış disklerden verileri toplamak ve silinmiş dosya gruplarını doğru şekilde elde etmek genellikle daha uzun zaman almaktadır.

                      Kafa degisimi                   harddisk onarimi 2

                                        Harddisk Kafa Değişimi                                                            Elektronik Devre Kartı Onarımı

Fiziksel hasarlarda özellikle veri plakalarındaki kapsamlı hasarlarda işlem genellikle uzun sürmektedir. Eğer gelen hasar türü ile daha önce karşılaşmış ve buna yönelik otomatik veya yarı otomatik bir modül veya özel yazılım geliştirmişsek bu durum da süreyi kısaltmaktadır. Şu ana kadar en uzun sürmüş veri kurtarma işlemimizin süresi 15 gündür. istatistiksel veri kurtarma süresi yoğunluğu 1 saat ile 2 iş günü arasında değişmektedir.

Kurtarılan verileri nasıl teslim etmektesiniz?

Kurtarılan verileri genellikle CD/DVD ortamlara kaydederek teslim etmekteyiz. Eğer istenirse yeni bir hard disk ile de verileri teslim etmekteyiz. Elektronik posta eklentisi ve web ftp ise acil durumlarda başvurduğumuz diğer yollardır.

Veri Kurtarma Çözümlerimizin Kapsamı

Veri depolama ortamları ...

- Hard diskler: MFM, RLL, IDE , SATA, Notebook disk (2.5", 1.8"); SCSI diskler (50-pin, 68-pin, 80-pin Hot-swap, SAS); RAID dizileri (her tabanda), Disk tabanlı harici veri depolama üniteleri (2.5", 3.5", 5.25"); bağımsız veri depolama sunucuları (Storage), NAS, ...

- Standart ve yüksek kapasiteli disketler.

- USB flaş bellekler.

- Bellek kartları, Dijital Fotoğraf makineleri ve Kameralar.

Fiziksel hasar tipleri...

- Sistem tarafından hiç algılanmayan yada yanlış algılanan diskler.

- Disklerde firmware ve özel silindirlerdeki fiziksel erişim yapı tablolarındaki hasarlara bağlı erişim ve algılama sorunları.

- Bozuk sektörlere bağlı algılama ve okuma sorunları.

- Disklerde elektronik kart sorunları.

- Gürültülü çalışan veya belirli tipte periyodik sesler duyulan ve kısmen veya tamamen erişilemeyen diskler.

- İlgili aygıt tarafından algılanmayan yada kısmen okunamayan disketler, CD/DVD ortamlar, USB bellekler, bellek kartları,

- RAID sistemlere ait diskler.

Mantıksal hasar tipleri...

- FDISK yapılmış diskler.

- Yeniden formatlanmış disk bölümleri.

- Formatlanmış ve içine sistem kurulmuş veya dosya kopyalanmış disk bölümleri.

- Silinmiş dosyalar veya iç içe klasör yapıları.

- Geri dönüşüm kutusuna atılmış ve oradan da kaldırılmış dosya ve klasörler.

- Virüs veya değişik nedenlerle çökmüş ve erişilemeyen dosya sistemleri.

- Açılamayan sıkıştırılmış dosyalar (Zip, Rar, tar, tar.gz, ... ) ve özel yapıdaki yedek dosyaları.

- Sıkıştırılmış ve açılamayan disk bölümleri (Stacker, Dblspace, Drvspace).

- Üzerine GHOST vb. imaj dosyaları yanlışlıkla açılmış disk bölümleri.

- Kayıp yada açılamayan Ofis belgeleri (XLS, DOC, PPT, ... ).

- Kayıp ya da açılamayan e-posta dosyaları (MS Exchange Server [EDB], MS Outlook [PST], Outlook Express [DBX)), IBM Lotus Notes [NSF].

- Kayıp yada açılamayan özel yada genel amaçlı veri tabanı dosyaları (Cobol, DBF, Access, Paradox, Interbase, SQL 97-2000-2005-2008, Oracle, DB2, ... ),

- Çökmüş RAID sistemlerdeki yapıların çözümlenmesi, ..

 Ayrıntılı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.